"Dobroć serca jest tym, czym ciepło słońca: ona daje życie." H. Sienkiewicz

AKTUALNOŚCI

info 647
[info nr 647][Autor: p. D. Morciniec-Otremba][Dodano: 08.10.2017r. 14:17]
KLASY VII ROZPOCZĘŁY NAUKĘ FRANCUSKIEGO
Klasy siódme nareszcie mogły zacząć przygodę- naukę języka francuskiego. Uczniowie nie tylko poznali pierwsze zwroty, ale mieli okazję poznać niesamowitą tradycję jaką jest jedzenie serów we Francji

Sery francuskie -”Prędzej czy później każdy musi na nie trafić, albo one trafią na Ciebie” Charles de Gaule
Chyba każdy słyszał takie nazwy jak Brie czy Camembert, ale jaki ser wybrać?

Uczniowie klas siódmych uczestniczyli w warsztatach o serach połączonych z degustacją. Poznali kilka rodzajów serów Camembert (miękki podpuszczkowy z charakterystycznym porostem białej pleśni),arystokratę wśród serów Roquefort ( biały, kremowy z żyłkami niebiesko-zielonej szlachetnej pleśni). Chevre (delikatny kozi). Dowiedzieli się jak kroić i podawać tę pyszny przysmak, poznali tajniki produkcji sera i jego regiony powstawania.

Jedna lekcja w zupełności wystarczy, by poznać ich tajemnicę, ale i zdać sobie jednocześnie sprawę, że to za mało, że chce się jeszcze i jeszcze....

info_647

info_647

info_647

Opracowanie: p. D. Morciniec-Otremba
Zdjęcia: p. D. Morciniec-Otremba
Copyright by Marcin Gorzawski and G4. All rights reserved. Wszelkie prawa zastrzeżone.