"Dobroć serca jest tym, czym ciepło słońca: ona daje życie." H. Sienkiewicz

AKTUALNOŚCI

info 529
[info nr 528][Autor: p. D. Morciniec-Otremba][Dodano: 22.10.2015r. 12:06]
16 października 2015 en français
Ser jest tradycyjną potrawą Francuzów. Mówi się, że we Francji jest tyle serów ile dni w roku, ale tak naprawdę jest ich o wiele więcej - około 500 rodzajów.

Grupa frankofońska miała możliwość degustować sery francuskie, poznając jednocześnie tajemnice tego francuskiego specjału. Uczniowie zaznajomili się z różnicami smakowymi pomiędzy , brie – to ten w pleśniowej białej sukience, roquefort – muśnięty zielonymi plamkami penicyliny, chevre – intensywny kozi specjał - nauczyli się jak je kroić i podawać.

Statystyczny Francuz „pochłania” 23,9 kg sera rocznie. Żyje średnio 82 lata i rzadko zapada na choroby układu krążena.

A Ty lubisz ser? ZAPRASZAMY do wzięcia udziału w konkursie fotograficznym pt. „ Mmmmmmmmmmm le fromage!” oraz w konkursie kulinarnym pt. „Voila mon fromage” -szczegółowe informacje i regulamin u Pani Dominiki Morciniec-Otremba

P.S. Aaaaaaaaaa po serze nie zapomnieliśmy o deserze – mousse au chocolat (mniam:)

info 529

info 529

info 529

Opracowanie: p. Dominika Morciniec-Otremba
Zdjęcia: p. Dominika Morciniec-Otremba
Copyright by Marcin Gorzawski and G4. All rights reserved. Wszelkie prawa zastrzeżone.