"Dobroć serca jest tym, czym ciepło słońca: ona daje życie." H. Sienkiewicz

AKTUALNOŚCI

info 402
[info nr 402][Autor: [p. M. Pyszny]][Dodano: 01.04.2013r. 08:07]
„Savoir–vivre przy stole”
W piątek 28 marca w świetlicy szkolnej odbyło się podsumowanie projektu edukacyjnego dla klas II – „Savoir–vivre przy stole”

info 402Dopisali goście: rodzice, pani dyrektor ZS 3 – Małgorzata Marciniak, opiekunowie projektu - Barbara Połomska, Małgorzata Pyszny oraz przyjaciele i znajomi. Uczestnicy projektu podczas podsumowania chcieli się podzielić ze swymi gośćmi wiedzą, którą udało się im nabyć podczas realizacji zadań.

Spotkanie prowadziły: Agnieszka Penkała, Agata Juszczak, Wiktoria Marchewka, Patrycja Kieś, które przedstawiły cele i zadania projektu oraz wykonane zadania.

Podczas spotkań w szkole oraz w restauracjach – Biały Dom i Kibic zdobyliśmy podstawowe informacje na temat zasad zachowania się przy stole, zorganizowania i przeprowadzenia przyjęcia, udało się nam również:
1. Zapoznać z historią biesiadowania. Poznać różne typy zachowań przy stole na przestrzeni wieków. Dowiedzieć jaką rolę pełnił stół.
2. Poznać tajniki dekoracji i estetyki stołu.
3. Dowiedzieć się jakie i do czego służą naczynia i sztućce na stole.
4. Jak posadzić gości?
5. Jak podawać potrawy i napoje?
6. Poznaliśmy sztukę układania serwetek.
7. Poznaliśmy rady perfekcyjnej pani domu
8. Przeprowadziliśmy szkolny konkurs na temat savoir vivru przy stole.
9. Stworzyć prezentacje multimedialne na temat savoir vivru
10. Wzięliśmy udział w quizie
11. Przygotowaliśmy dziś wystrój stołu na specjalną okazję.

info 402W trakcie spotkania przeprowadzono konkurs na najpiękniejszą dekorację stołu na różne okazje – walentynkową, wiosenną, świąteczną, wielkanocną, w sumie przygotowano 6 przepięknych stołowych dekoracji, ich oceny dokonali goście, przyznając dwa pierwsze miejsca i jedno drugie.

Podczas imprezy można było również zapoznać się z prezentacjami multimedialnymi przygotowanymi przez uczestników projektu oraz poznać tajniki układania serwetek przekazane przez Wiktorię, Patrycję, Agatę, panią B. Połomską.

Pani dyrektor wręczyła nagrody dla zwycięzców quizu dotyczącego dobrych manier przy stole. I miejsce zdobyła Klaudia Kaczmarczyk z kl. II b. Na koniec Emilia Gosiewska oraz Agata Wowra przypomniały jak należy żegnać gości, natomiast Patrycja Bednarczyk omówiła zasady „12 razy nie przy stole”.

Mamy nadzieję, że wiedza, zdobyte umiejętności i obycie zaprocentują w przyszłości.

Uczestnicy i opiekunowie projektu

Savoir vivre czyli dobre maniery

Savoir-vivre (fr. savoir - wiedzieć, vivre - żyć; "znajomość życia") czyli ogłada, dobre maniery, bon-ton, konwenans towarzyski, znajomość obowiązujących zwyczajów, form towarzyskich i reguł grzeczności obowiązujących w danej grupie.

Zasady savoir-vivre'u dotyczą przede wszystkim kilku głównych dziedzin życia:

• nakrywania, podawania do stołu i jedzenia,
• wyglądu, prezencji (np. postawy, higieny) i właściwego ubioru,
• form towarzyskich (np. w miejscu pracy, w rodzinie, na przyjęciach),
• komunikacji (także telefonicznej i internetowej),
• zachowania się w szczególnych sytuacjach.
• Człowieka tworzą maniery i charakter. - Autor: Cyceron
• Dla mnie dobre maniery, odpowiednie zachowanie to absolutna podstawa. Nie da się niczego w życiu osiągnąć bez dobrych manier. Musisz umieć obchodzić się z ludźmi. - Autor: Bill Murray
• Dobre maniery składają się z drobnych poświęceń. - Autor: Ralph Waldo Emerson
• Piękne maniery pysznym są środkiem powodzenia. - Autor: Pietro Aretino
• (...) tak mnie ukształtowali rodzice i babka. Że trzeba mieć maniery. Że człowiek cywilizowany nosi garnitur, koszulę, krawat. Że myje zęby, ma czyste paznokcie. - Autor: Bogusław Kaczyński

info 395

info 395

info 395

Opracowanie: p. M. Pyszny
Copyright by Marcin Gorzawski and G4. All rights reserved. Wszelkie prawa zastrzeżone.